Kop van Drenthe


In de Kop van Drenthe, grofweg van het Fochteloërveen tot De Onlanden, gaan verschillende partners samenwerken om het landelijk gebied klimaatbestendig te maken. Door klimaatverandering krijgen we in het gebied steeds vaker te maken met heftige, langdurige regenval en ook perioden van droogte. Dit kan zorgen voor overlast, maar biedt ook kansen voor onder andere landbouw en natuurontwikkeling.

Het plan

We gaan aan de slag met een nieuwe visie op de inrichting van de Kop van Drenthe. Het uiteindelijke doel is om een gezamenlijke visie te ontwikkelen voor het gebied, waarbij het gebruik en de inrichting van het landschap aantrekkelijk, herkenbaar, maar ook weerbaar is voor de komende decennia. Het nieuwe plan moet ervoor zorgen dat in droge periodes voldoende water beschikbaar is, wateroverlast en mogelijke waterschade door hevige regenval zoveel mogelijk beperkt wordt en de (water)kwaliteit in het gebied op orde is.

Waar staan we nu?

In 2023 zijn een aantal deelonderzoeken uitgevoerd, naar het landschap, de natuur, werking van het watersysteem en de landbouw. Eind 2023 zijn deze deelonderzoeken opgeleverd. In 2024 zijn de bevindingen uit de deelonderzoeken samengevoegd tot een overkoepelende analyse, waarin ook is beschreven is welke invloed klimaatverandering heeft, waar kansen zijn om het water- en bodemsysteem beter op de toekomst voor te bereiden, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Deze analyse is gepresenteerd aan de samenwerkende partijen. Begin 2025 buigen we ons samen over de keuzes die gemaakt kunnen worden: welke ingrepen vinden we passen in dit gebied? Waar willen we mee starten, en wat gaan we later doen? Zo werken we samen toe naar een gedragen uitvoeringsagenda.

Met wie doen we dit?

Prolander, waterschap Noorderzijlvest, provincie Drenthe, Waterbedrijf Groningen, gemeentes en landbouw- en natuurorganisaties werken samen aan één gezamenlijke visie voor het gebied.