Nieuws
- 1
- 2
- ...
- 8
- volgende pagina

Wie begin juli in de buurt van het Peizerdiep was, zag hem misschien wel rijden: Wouter Rooke op zijn quad. Met geavanceerde meetapparatuur bracht hij daar de bodem in kaart. Die informatie gebruikt Prolander om het gebied opnieuw in te richten.

De boeren in Veenhuizen zijn weer een stap verder met hun voor hun eigen gebied. Samen met Prolander hebben ze de afgelopen maanden hard gewerkt aan het ontwerp. Gedeputeerde Staten geeft nu groen licht voor een vervolg van de pilot.

Op een perceel dichtbij het natuurgebied Noordsche Veld in Peest is door archeologen een bijzondere Neanderthaler vindplaats ontdekt. In totaal vonden archeologen van de Stichting Stone (Steentijd Onderzoek Nederland) en vrijwillige archeologen in samenwerking met archeologisch onderzoeksbureau De Steekproef de afgelopen jaren zo'n 650 bewerkte vuurstenen en andere bewerkte stenen. Daarmee is het perceel bij Peest de grootste oppervlaktevindplaats van Neanderthaler-artefacten in de noordelijke helft van ons land. Ook vonden de onderzoekers op het perceel meer vuistbijlen dan in heel Noord-Nederland bij elkaar.

Maatregelen die we mogelijk nemen bij het Oostervoortschediep hebben ook invloed op de Broekenloop en op het Peesterdiepje. Daarom hebben we voor verschillende varianten van een nieuwe inrichting met het oppervlaktewatermodel bepaald wat de effecten zijn bij verschillende weerssituaties. Daar is een voorkeursvariant uitgerold.

Het project Kop van Drenthe heeft het analysedocument ‘Kop d’r bij’ opgeleverd. Het is een belangrijke stap op weg naar een uitvoeringsprogramma met maatregelen voor het gebied.

Het definitieve inrichtingsplan voor het Peizerdiep komt weer een stukje dichterbij. Het voorlopig ontwerp is vastgesteld en nu worden stappen gezet om tot een definitief ontwerp te komen. Ook voert Prolander gesprekken met de omgeving. In dit artikel leest u meer over de voortgang.

“Ik begon toen ik 13 jaar was en stopte op mijn 84ste”, zegt Henk Noord (87). De geboren en getogen Zeijenaar is bijna zijn hele leven boer geweest. Hij had melkvee en verbouwde aardappels, rogge, haver en “een beetje bieten”. Hoe heeft de heer Noord, die tegenwoordig in Norg woont, het gebied rond de Broekenloop zien veranderen?

In de ochtend van donderdag 13 februari vond er in het Provinciehuis Drenthe in Assen een bijeenkomst plaats over de pilot Veenhuizen en het gebiedsaanbod. Tijdens de bijeenkomst werd de stand van zaken van de pilot en verdere uitwerking van het gebiedsaanbod besproken.

Het Fochteloërveen, op de grens van Drenthe en Friesland, is een bijzonder gebied met zeldzaam hoogveen. Het hoogveen is droger dan voorheen. Om dit tegen te kunnen gaan, onderzoeken we eerst hoe het systeem in elkaar zit. Daarom is de waterhuishouding boven en onder de grond in kaart gebracht via een zogeheten LESA: landschapsecologische systeemanalyse. In dit artikel nemen we u mee in de voorlopige bevindingen.

Met nieuwe onderzoeken, gesprekken met de omgeving en aanscherpingen van ontwerpen krijgen de plannen voor drie beken in Noordwest-Drenthe steeds meer vorm.
- 1
- 2
- ...
- 8
- volgende pagina
Nieuwsbrief Noordwest-Drenthe
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Noordwest-Drenthe?