Update herinrichtingsplan Broekenloop


Eerder kon u lezen over de keukentafelgesprekken betreffende de herinrichting van de Broekenloop en de aanloop naar een ontwerp voor het gebied. De werkzaamheden starten naar verwachting na de zomer van 2024. Prolander is aan de slag gegaan met de input van de keukentafelgesprekken en begin oktober is er een ontwerpsessie geweest. Projectleider Jochem Groenevelt deelt de resultaten en de vervolgstappen.

Na de keukentafelgesprekken

“Uit de keukentafelgesprekken kwam nieuwe informatie naar voren”, vertelt Jochem. Zoals beschreven in de vorige update, is een belangrijk aandachtspunt bijvoorbeeld dat agrariërs in de omgeving het water in droge tijden gebruiken om hun land te beregenen. Daarvoor is het belangrijk dat het water in de beek niet te laag staat. “We bespraken onze nieuwe informatie met het Waterschap. Met een deel van die nieuwe informatie moesten we echt iets gaan doen, bleek daaruit.”

Ontwerpsessie

Prolander ging ermee aan de slag. Begin oktober vond er een ontwerpsessie plaats waar Prolander samen met twee ingenieursbureaus een toekomstbeeld probeerde te schetsen: Aveco de Bondt voor het doorrekenen van de hydrologie (denk aan oppervlakte- en grondwater) en buro Boot voor het verdere ontwerp van het gebied. “Hoe zou ons ontwerp eruitzien als we de natuur op de eerste plaats zetten en nergens rekening mee moesten houden? Dat toekomstbeeld hebben we geschetst. Maar in het echt kunnen we natuurlijk niet blind zijn voor de omgeving. Daarom hebben we ook een tweede, meer realistisch, ontwerp gemaakt.”

Dat realistische ontwerp wordt vervolgens toekomstbestendig gemaakt. “Zo hoeven we straks niets dubbel te doen en houden we de opties open om later eventueel meer van het geschetste toekomstbeeld daadwerkelijk te kunnen uitvoeren.”

Tot slot maakt Prolander het ontwerp van de realistische versie op zo’n manier dat ze ook met dat plan zoveel mogelijk ruimte creëren voor de natuur. Het plan is gericht op beekherstel en natuurontwikkeling. “Daarbij houden we ook rekening met de omgeving. De agrariërs moeten namelijk geen nadelige effecten ondervinden van het plan. Zo moet er voldoende drooglegging zijn op hun percelen om hun werk te blijven doen. We proberen de veranderingen in het landschap op zo’n manier in te richten dat het ook voor de agrariërs een werkbare situatie blijft.”

Vervolgstappen

De tweede versie noemt Jochem ook wel de ‘korte termijnversie’. “Die versie is nu ook doorgerekend door Aveco de Bondt. Hoe klein kan de watergang zijn, wat voor effect heeft dat op het grondwater en hoe snel stroomt het water dan? Binnenkort komen ze de antwoorden toelichten, want dit is zelfs voor ons pittige kost”, lacht Jochem. “Ook het ideale toekomstbeeld gaan we nog doorrekenen.”

Samen met buro Boot zal Prolander dus kijken wat er moet gebeuren om het plan uit te kunnen voeren. “Misschien blijken bepaalde onderdelen van het plan toch onrealistisch. Dan gaan we weer nadenken wat we dan als alternatief kunnen doen. Ik hoop dat we in de toekomst naar een beeksysteem gaan waarbij we zo min mogelijk in hoeven te grijpen in de natuurlijke processen. Dat is in de toekomst goedkoper, maar ook beter voor de natuur.”

Binnenkort hoopt Prolander over nieuwe vervolgstappen te kunnen informeren. Later dit jaar organiseren we een informatiebijeenkomst om de plannen toe te lichten en uw ideeën hierover te horen. Op een later moment volgt meer informatie over deze bijeenkomst en ontvangt u een uitnodiging voor de bijeenkomst.