Keukentafelgesprekken en variantenstudie brengen definitief inrichtingsplan Broekenloop dichterbij


De Broekenloop en het gebied daaromheen worden opnieuw ingericht. De werkzaamheden starten naar verwachting in de zomer van 2024. Projectleider Keesjan Douw van Prolander voerde de afgelopen maanden keukentafelgesprekken met grondeigenaren en -gebruikers in en rond het projectgebied. Wat is er besproken en wat gaat er nu gebeuren?

Keukentafelgesprekken

Eerder brachten onderzoekers van bureau Aveco de Bondt in kaart hoe het water in het gebied beweegt en wat de verwachte gevolgen van mogelijke inrichtingsmaatregelen zijn. Bijvoorbeeld of de percelen buiten het beekdal er ook natter door worden. De keukentafelgesprekken waren bedoeld om de reacties van de grondeigenaren en -gebruikers hierop te horen. Deze reacties helpen Prolander bij het vaststellen van eventuele knelpunten en de verdere uitwerking van de plannen.


Aanvoer water

Tijdens de gesprekken kwamen in elk geval steeds drie onderwerpen aan bod: de verwachte gevolgen voor het grondwater, de effecten op het oppervlaktewater, en de aanvoer van water vanuit het IJsselmeer door de beek. Vooral dit laatste bleek een belangrijk aandachtspunt, omdat boeren in de omgeving het water in droge tijden gebruiken om hun land te beregenen. Het doorpompen van water voorkomt dat de beek droogvalt, maar is ook duur en niet klimaatrobuust. Daarom overweegt het waterschap deze aanvoer stop te zetten, maar daar is nog geen besluit over genomen.

Variantenstudie

Op de keukentafelgesprekken volgt een variantenstudie: een onderzoek naar de meest geschikte afmetingen (varianten) van de Broekenloop op verschillende plaatsen binnen het projectgebied. De variantenstudie brengt voor elke variant in kaart wat de gevolgen zijn voor de plaatselijke waterhuishouding. Deze kennis helpt Prolander om recht te doen aan de aandachtspunten uit de keukentafelgesprekken. Denk aan de genoemde aanvoer van water uit het IJsselmeer en de gewenste ontwikkeling van de natuur in het beekdal.


Uitbreiding projectgebied

Er is meer nieuws. Vlak voor de zomer heeft de Provincie Drenthe besloten om het projectgebied uit te breiden. Ten noorden van het projectgebied ligt nog een stuk van de beek dat nog is gekanaliseerd, maar ook natuurlijker ingericht moet worden als onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Het gaat om een traject van 900 meter tussen het huidige projectgebied en een al natuurlijker ingericht gedeelte in. Dankzij deze toevoeging is straks het volledige gebied van het Oostervoortsche Diep tot en met de Broekenloop heringericht.


Persoonlijk informeren

Eerst wordt op basis van de variantenstudie een keuze gemaakt voor de meest geschikte afmetingen van de Broekenloop. Deze keuze werken we verder uit in het voorlopige inrichtingsplan. Daarover informeren we de gebruikers opnieuw persoonlijk. Daarna organiseren we een bijeenkomst voor omwonenden. Voor het opstellen van het definitieve inrichtingsplan zijn wij benieuwd naar de ideeën van omwonenden en wij horen die graag tijdens deze bijeenkomst. Via onze website en nieuwsbrief houden wij u hiervan op de hoogte.