Bodem Peizerdiep in beeld met radaronderzoek
Wie begin juli in de buurt van het Peizerdiep was, zag hem misschien wel rijden: Wouter Rooke op zijn quad. Met geavanceerde meetapparatuur bracht hij daar de bodem in kaart. Die informatie gebruikt Prolander om het gebied opnieuw in te richten.
Kennis van de bodem essentieel
Een aantrekkelijk toekomstbestendig landschap met ruimte voor water: dat is hoe Prolander de toekomst van het Peizerdiep voor zich ziet. Daarvoor moet o.a. grond geplagd worden. Maar om dat te kunnen doen, is kennis van de bodem essentieel.
“We willen geen veenterpen beschadigen”, zegt Hanne Punt van Prolander. “Dat zijn terpen waar in de middeleeuwen mensen op woonden, maar die zijn weggezakt in het landschap. Ze hebben veel archeologische waarde.” Om dezelfde reden wil Hanne geen zandopduikingen verstoren. “Dat zijn zandruggen die zijn ‘opgedoken’ toen het veen inklonk.” Waar nieuwe grond is opgebracht verwacht Prolander juist probleemloos te kunnen plaggen. Om daarmee de natuurontwikkeling te stimuleren en water ruimte te geven en daarmee ook weerstand te bieden aan verdroging en vernatting.
3D-beeld
Om de bodem in beeld te brengen, werd Wouter Rooke van geofysisch bureau Medusa ingeschakeld met zijn quad. Achter zijn quad hing een soort slee met een radarantenne erop. “Het werkt net als een echo in het ziekenhuis”, legt hij uit. “De radar stuurt signalen de grond in en vangt de reflecties op. Zo ontstaat een 3D-beeld van de bodem, tot wel 5-10 meter diep.”
Wouter reed heen en weer over de percelen, met een ruimte van 10 meter ertussen. En dan haaks daarop nog een keer. Daarmee ontstond een dekkend beeld van het gebied. “Het is een mooie aanvulling op grondboringen. Die zijn heel precies, maar liggen vaak ver uit elkaar.”
Grondsoorten bepalen
Het 3D-beeld toont de verschillende grondlagen en objecten, maar vertelt niet om welke grondsoorten het gaat. Daarom zat er ook nog een ‘gammaspectrometer’ op de quad. Die scant de bovenste laag van de bodem en meet de samenstelling. “Hiermee kun je al veel van het 3D-beeld invullen. Onze geologen vullen dat aan met hun kennis en informatie uit landelijke databases.”
Zoals gepland
Als het 3D-beeld compleet is, gaat het naar Prolander. Met dit onderzoek wordt duidelijk hoe de bodem is opgebouwd en hoe Prolander straks kan plaggen zonder de veenterpen of zandopduikingen te verstoren.
Na de zomer watervergunning indienen
Na de zomer wil Prolander een aanvraag indienen voor een watervergunning bij Waterschap Noorderzijlvest. Deze vergunning is nodig om het beekdal van het Peizerdiep te kunnen herinrichten.
Vragen over de beekdalontwikkeling Peizerdiep? Neem contact op met projectleider Johan de Boer (j.deboer@prolander.nl)