Analysedocument helpt bij besluitvorming Kop van Drenthe
Het project Kop van Drenthe heeft het analysedocument ‘Kop d’r bij’ opgeleverd. Het is een belangrijke stap op weg naar een uitvoeringsprogramma met maatregelen voor het gebied. Tegelijkertijd moet er nog veel gebeuren.
Door klimaatverandering krijgt Noordwest-Drenthe vaker te maken met extreme neerslag en ook perioden van droogte. Dit kan zorgen voor overlast, maar biedt ook kansen voor onder andere landbouw en natuurontwikkeling. In het project Kop van Drenthe werken verschillende gebiedspartijen samen aan een goede samenhang van alle gebiedsplannen.
De provincie en gebiedspartners werken samen aan een leefomgeving met perspectief voor landbouw en natuur.
(Egbert van Dijk, gedeputeerde provincie Drenthe)
Analysedocument
De gebiedspartijen hebben het analysedocument (te vinden bij de documenten op de webpagina Kop van Drenthe) samen opgesteld als hulpmiddel om doordachte beslissingen en slimme keuzes te maken. In werksessies en gebiedsexcursies hebben de partners kennis en inzichten met elkaar gedeeld, kansen en bedreigingen geanalyseerd en nagedacht over effectieve oplossingsrichtingen. Het analysedocument beschrijft verder de werking van het water- en bodemsysteem, de behoeften van de landbouw, de kwaliteit van de natuurgebieden en aardkundige, archeologische en cultuurhistorische waarden.
Toekomst- en klimaatbestendig watersysteem
De opgave in de Kop van Drenthe is om het watersysteem toekomst- en klimaatbestendig te maken. Om dit te bereiken, werken de gebiedspartijen samen aan:
- Systeemherstel voor een meer natuurlijk watersysteem.
- Verbetering van de sponswerking van het gebied (water vasthouden voor droge periodes).
- Verbetering van de biodiversiteit en versterking van de groen-blauwe dooradering.
- Het robuust kunnen opvangen van weersextremen in het gebied; zowel kwalitatief als kwantitatief.
- Het vormgeven van een toekomstbestendige landbouw.
We streven niet alleen naar een robuust watersysteem, maar ook naar een robuuste samenwerking.
(Elze Reitsema, bestuurslid waterschap Noorderzijlvest)
Lopend proces
Het analysedocument is een belangrijke stap naar een uitvoeringsprogramma voor de Kop van Drenthe. Voor het presenteren van een visie is het nog te vroeg. In de komende periode werken de gebiedspartijen toe naar een gezamenlijk beeld van zowel de problematiek als de mogelijkheden voor een toekomst- en klimaatbestendig watersysteem. Naar verwachting is het uitvoeringsprogramma dit najaar gereed.
Gebiedspartijen
De samenwerkingspartners binnen de Kop van Drenthe zijn: provincie Drenthe, waterschap Noorderzijlvest, gemeenten Noordenveld en Tynaarlo, waterbedrijven, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap, LTO Nederland en DAJK (Vereniging voor agrarische jongeren Drenthe). Uitvoeringsorganisatie Prolander werkt in opdracht van provincie Drenthe aan de verschillende opgaven.