Op weg naar één visie voor de Kop van Drenthe


Noordwest-Drenthe is een prachtig gebied waar we veel willen realiseren. Door klimaatverandering krijgen we in het gebied steeds vaker te maken met heftige, langdurige regenval en ook perioden van droogte. Dit kan zorgen voor overlast, maar biedt ook kansen voor onder andere landbouw en natuurontwikkeling. In het project Kop van Drenthe werken tien organisaties samen voor een goede samenhang van alle plannen. De afgelopen tijd zijn daarvoor verschillende onderzoeken afgerond en er worden nu stappen gezet om de plannen voor het gebied concreter te maken. Christina Oosterhoff is deelprojectleider vanuit Prolander en vertelt ons meer over het project, de ontwikkelingen tot nu toe en de plannen voor de toekomst.

Water, bodem en boeren in beeld

“Allereerst zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd om een goed beeld van het gebied te krijgen”, vertelt Christina. De onderzoeken zijn begeleid door de deskundigen van de tien verschillende organisaties die het kernteam vormen. “We onderzochten hoe het water precies door het gebied stroomt, hoe de bodem is opgebouwd en welke cultuurhistorische waarden het gebied kent. Ook hebben we gekeken naar de landbouw in Noordwest-Drenthe. We hebben in kaart gebracht hoeveel boeren er zijn en of ze in hun werk last hebben van schade door de wisselingen tussen droogte en extreme natheid.”

Van keileem naar zeeklei

Uit de onderzoeken bleek onder andere dat de bodem in het gebied een ingewikkelde opbouw heeft. “Het gebied gaat over van keileemplateau naar zeeklei. Dat soort overgangen maakt de bodem erg divers.” Daarnaast is keileem, dat onder andere bestaat uit keien, grind en klei, een uitdaging op zich. “Het laat op sommige plekken water goed door en op andere plekken juist niet. Dat maakt de bodem heel onvoorspelbaar en daardoor is het dus lastig onderzoeken hoe de bodem gaat reageren op bepaalde maatregelen.”

Scenario’s

Komend halfjaar werkt het team aan zogenoemde scenario’s. Dat zijn de mogelijke manieren om het gebied in te richten en de bijbehorende consequenties. Daarna wordt het definitieve scenario opgesteld en daarna worden de plannen voor de uitvoering verder uitgewerkt. Daarnaast staat op de planning om, net als in de afgelopen maanden, veel bij elkaar op bezoek te gaan. “Nu de resultaten van de onderzoeken op tafel liggen, willen we als organisaties in gesprek blijven over wat we belangrijk vinden. Daarvoor blijven we elkaar opzoeken.”

Plannen delen en ideeën ophalen

Ook wordt de samenwerking opgezocht met andere betrokkenen buiten het kernteam. “We willen in gesprek met alle organisaties die bijdragen aan de ontwikkeling in Noordwest-Drenthe. We gaan onze plannen met hen delen en horen ook graag wat voor hen belangrijk is.” Hiervoor wordt begin 2024 een informatieavond georganiseerd en de betrokken organisaties ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging. Op een later moment wordt een openbare bijeenkomst georganiseerd om de plannen voor het gebied te presenteren. Naar verwachting zal deze bijeenkomst rond de zomer van 2024 plaatsvinden.

Kernteam

Het kernteam van dit project bestaat uit de volgende tien organisaties: provincie Drenthe, waterschap Noorderzijlvest, gemeente Tynaarlo en Noordenveld, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap, Land- en Tuinbouworganisatie Nederland, Agrarische Natuur Drenthe en Prolander.