Ontwerp Broekenloop in Ontwikkeling


De plannen voor de Broekenloop krijgen steeds meer vorm. Met de aanscherpingen van de komende tijd en een bestuurlijk besluit in het najaar, worden de plannen steeds definitiever.

Aanscherpen ontwerp

Eerder ontving het projectteam een ontwerp voor de Broekenloop, gemaakt in samenwerking met ontwerpbureau BOOT. Het projectteam onderzoekt nu of en hoe de plannen uit dat ontwerp gerealiseerd kunnen worden. Op basis van die inzichten wordt het ontwerp aangepast, tot er een passend en haalbaar plan op tafel ligt.

Bestuurlijk besluit

De herinrichting van de Broekenloop omvat ook maatregelen om aan de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te voldoen. Deze maatregelen zijn belangrijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater. In het najaar bekijkt waterschap Noorderzijlvest of met de eerder bedachte maatregelen in dit kader de doelen bereikt zullen worden. Na het bestuurlijk besluit is duidelijk met welke maatregelen de herinrichting van de Broekenloop rekening moet houden en kunnen vervolgstappen worden gezet om het ontwerp vast te stellen. Daarna zal het ontwerp ook gedeeld worden met de omgeving.

Opties maatregelen voor Oostervoortsche Diep

De Broekenloop loopt ten oosten van Peest over in het Oostervoortsche Diep. Door deze verbinding lijkt het zinvol om de plannen voor deze twee beken te combineren in één herinrichtingsplan. Dit lijkt lastig in de huidige situatie. Uit onderzoeken naar het gebied blijkt dat de benodigde aanpassingen voor natuurherstel langs en in het Oostervoortsche Diep, te veel invloed hebben op het hoger gelegen Peesterdiepje en de landbouw daaromheen. De komende tijd wordt daarom onderzocht welke mogelijkheden er zijn om wel maatregelen te treffen en de negatieve effecten daarvan te beperken. Bijvoorbeeld met de koop of ruil van gronden.