In gesprek met onze partners: Staatsbosbeheer


We herstellen en versterken de natuur in Noordwest-Drenthe. Dat doen we onder andere met Staatsbosbeheer. Alwin Hut is daar boswachter en zorgt samen met zijn collega’s voor de natuur van de Onlanden tot het Fochteloërveen. “Het is een waardevolle omgeving. Die moeten we niet alleen gebruiken, maar vooral ook in haar waarde laten.”

Drenthe in een notendop

Staatsbosbeheer zorgt als terreinbeherende organisatie voor het bestaan en behoud van de natuur in het gebied. En in Noordwest-Drenthe is dat een bijzondere opgave. “Het landschap is ontzettend divers, met bos en hei tot aan moeras en gras. In de kop van Drenthe zien we alle natuurtypes vanuit de hele provincie. Drenthe in een notendop dus”, vertelt Alwin. “Dat vraagt ook veel kennis en kunde van ons team. Tegelijkertijd is er voor mij, als boswachter met donkergroen hart, niets mooiers.”

Netwerk van natuur

Die diverse natuur in Drenthe bestaat uit veel kleinere gebieden. Om de natuur te versterken, worden de gebieden aan elkaar verbonden, als onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. “Prolander staat hiervoor aan de lat en kijkt welke gronden nodig zijn om het netwerk te realiseren. Wij voeren vervolgens zelfstandig de projecten uit om de gebieden in te richten en te beheren als natuur. Dat doen we nu bijvoorbeeld rondom de Broekenloop.”

Cultuurhistorisch bos

Ook rondom het Fochteloërveen werkt Staatsbosbeheer, samen met Natuurmonumenten, aan het uitbreiden van de natuur. “Aangrenzend aan het Focheloërveen, op een restantje hoogveen, ligt een bos. Als we die boswachterijen bij het Fochteloërveen betrekken, creëren we een groot natuurgebied. Daar zit wel een uitdaging, want het veen is natte grond en we willen niet dat onze bossen verzuipen. Daarom hebben we onder andere kades aangelegd in het gebied. Zo houden we het water meer onder controle en beschermen we het cultuurhistorisch bos.”

Bewuste omgeving

Staatsbosbeheer zoekt binnen het natuurbeheer naar de verbinding met andere organisaties en opgaven in het gebied. Zo zit Alwin om tafel met andere (particuliere) natuurbeheerders en agrariërs. “Ik voer graag gesprekken met hen over het gebied. Wat voor landschap zien we, hoe is de bodem opgebouwd, welke historie zien we terug? Daarbij wil ik hen bewustmaken van de waarde van het gebied en laten zien wat de waarde is van beheer en inrichting. En vooral samen onderzoeken hoe we het waardevolle landschap kunnen behouden.”