In gesprek met onze partners: duurzaam boeren met boermarke Zeijen


Al sinds 1800 bestaat er een bijzondere samenwerking tussen de boeren in Zeijen. Onder de naam boermarke Zeijen bundelen agrariërs in het gebied hun kennis en kunde om het land te onderhouden en gebruiken. Gerko Brink, voorzitter van de boermarke, vertelt wat de samenwerking betekent voor de boeren en het landschap van Zeijen.

Bramenstruiken en machines

“Iedere inwoner van Zeijen met een halve hectare landbouwgrond kan lid worden van de boermarke”, vertelt Gerko. Op dit moment zijn er ruim vijftig leden, waarvan elf actieve boeren. De boeren hebben nauw contact en komen geregeld bij elkaar. Ze houden elkaar op de hoogte over het land en onderzoeken hoe ze hun werk kunnen verbeteren. “We beheren onder andere samen een aantal landbouwmachines. Machines kosten veel geld en onderhoud, terwijl je sommige maar een paar dagen per jaar gebruikt.” Ook gaan de leden één keer in het jaar samen aan het werk. “We snoeien onder andere de braamstruiken en overhangende takken langs ons wandelpad, maken de Brinken netjes, onderhouden onze gezamenlijke machines en sluiten af met een heerlijke snertmaaltijd in het dorpscafé. Die dag is nuttig én gezellig.”

Krachten bundelen

Daarnaast zijn er ook samenwerkingen tussen boermarke Zeijen en andere organisaties in het gebied. Een van die partijen is het waterschap. Gerko: “We hebben samen sensoren in het gebied geplaatst waarmee we het grondwaterpeil en de temperatuur van de bodem kunnen meten. Met die gegevens kunnen we veel nauwkeuriger bepalen of de bodemtemperatuur tussen de 5 en 8 graden is, zodat we kunnen starten met bemesten en zaaien.” Daarnaast heeft er in samenwerking met Prolander een kavelruil plaatsgevonden. “De landbouwgronden liggen nu dichter bij elkaar, waardoor er minder transport is in het dorp. Daarmee hebben we ook al een hoop uitstoot bespaard. Ook is door de kavelruil een nieuw deel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) gerealiseerd. Die grond zouden we graag als boermarke weer willen beheren, zodat we onze bedrijven hiermee kunnen extensiveren.”

Klaver en gras

Er is nog iets nieuws te zien aan de landbouwgronden. Je vindt er nu witte en rode klaver en op sommige plekken zie je bredere grasstroken aan de randen van de landbouwgronden. “In 2019 zijn we begonnen met het zaaien van klaver en stroken gras minder te maaien, om bij te dragen aan een betere biodiversiteit in het gebied. De wereld verandert en dat vraagt ook iets van ons als boeren.”

Boerhoorn in een levendig gebied

In het logo van de boermarke Zeijen zit de boerhoorn. Van oudsher was dit instrument bedoeld om alle dorpsbewoners bij elkaar te brengen bij calamiteiten. Nu blaast Gerko op de boerhoorn bij belangrijke bijeenkomsten. Zoals begin januari, tijdens de jaarvergadering. “Dan komen we met alle leden bij elkaar en bespreken we bijvoorbeeld wat we afgelopen jaar allemaal met de boermarke hebben gedaan en hoe het staat met onze  machines.” Gerko is blij met deze samenwerking. “Ik vind het een fijne groep mensen. We staan voor elkaar klaar en zorgen samen voor een prettige omgeving. We zijn blij met onze plek en zijn ervan overtuigd dat de landbouw niet gemist kan worden om dit gebied levendig en mooi te houden.”

Wilt u meer weten? Bekijk de website van boermarke Zeijen. Daar vindt u ook de tweede Oogstkrant, met een terugblik op de het afgelopen jaar.