In gesprek met onze partners: Het Drentse Landschap


Prolander werkt in Noordwest-Drenthe samen met verschillende partners om de natuur te herstellen en te versterken. Eén van die partners is Stichting Het Drentse Landschap. Wij spraken met Uko Vegter, programmaleider Natuurkwaliteit en Landschap, over het werk van de organisatie in het kader van de gebiedsontwikkeling in Noordwest-Drenthe: “We willen de Drentse natuur, het landschap en het erfgoed voor iedereen bewaren en zo nodig in kwaliteit verbeteren.”

Hart voor natuur en erfgoed

“Drenthe heeft prachtige natuur en daar geven we om”, vertelt Vegter. De stichting beheert zelf ruim 10.000 hectare aan natuur en heeft daarnaast oog voor de ontwikkeling van het landschap daarbuiten. “We zetten ons in voor het Drentse landschap in de breedste zin van het woord. Dat gaat om natuur, karakteristieke landschappen, maar ook over gebouwen, tuinen en erven.”

Op landschapsniveau

Een grote opgave in Drenthe is het ontwikkelen van samenhangende landschappen binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN). In deze opgave vinden partijen als Prolander en Het Drentse Landschap elkaar. “We kijken op landschapsniveau naar de samenhang tussen natuur en waterhuishouding in een gebied en proberen het gebied daar zo optimaal mogelijk voor in te richten en te beheren.”

Een goede inrichting kan grote voordelen hebben, vertelt Vegter. “Door de klimaatverandering komt er veel druk op natuur en landschap. Denk aan de droogtes en de periodes van extreem veel regen. Natuurgebieden kunnen een grote rol spelen in het opvangen van die extremen. Daarom vinden wij het belangrijk om op landschapsniveau naar herstel van natuurgebieden en watersystemen te kijken en waar mogelijk dat ook in samenhang met de landbouw te doen.”

Natuurbeheer voor de toekomst

Het Drentse Landschap denkt mee over de plannen voor Noordwest Drenthe en werkt aan de uitvoering daarvan. Bijvoorbeeld in natuurterreinen als de Kleibosch, Bongeveen en de Hondstongen, een gebied rondom het Eelderdiep.

“Het landschappelijk nog fraaie beekdal met de meanderende Runsloot beheren we door de vochtige hooilanden te maaien en deze zo bloemrijk mogelijk te laten zijn. Dat vertaalt zich in betere omstandigheden voor vogels en insecten. We hebben samen met waterschap Noorderzijlvest ervoor gezorgd dat water langer kan worden vastgehouden en de hooilanden vochtiger blijven. We zijn nu bezig met de voorbereidingen om nog een groter deel van de beek natuurvriendelijker in te richten, overigens zonder negatieve effecten op de omgeving.”

Diversiteit in Drenthe

“Van het Fochteloërveen tot de Onlanden, van het hoogveen tot het laagveen en de beekdalen daartussen: juist de verscheidenheid aan landschappen, plant- en diersoorten maakt Noordwest-Drenthe zo bijzonder. Binnen onze terreinen voeren we zelf de monitoring en het beheer uit. Zo houden we ook gevoel voor wat er speelt in de gebieden en kunnen we het beheer op maat uitvoeren.”