Eerste ontwerp Broekenloop wordt aangescherpt


Er zijn weer nieuwe stappen gezet in de herinrichting van de Broekenloop en dat resulteerde in een eerste ontwerp voor het gebied. Projectleider Jochem Groenevelt praat ons bij: “De komende tijd verkennen we waar we het ontwerp kunnen aanvullen en versterken. Zo werken we toe naar een definitief ontwerp.”

Een eerste beeld

Het eerste ontwerp is gemaakt en toegelicht door bureau Boot. “Samen onderzoeken we hoe het ontwerp nog beter kan”, vertelt Jochem. “We doen extra onderzoeken zodat we nog beter weten hoe het gebied in elkaar zit. Zo blijven we het model van het gebied en het ontwerp aanscherpen en maken we de plannen steeds concreter. In die plannen zoeken we steeds naar de juiste balans in wat goed is voor de natuur en wat nu past bij het gebruik van het gebied. We kijken bijvoorbeeld hoe we het grondwater kunnen verhogen, zonder dat boeren te maken krijgen met te natte gronden.”

Mogelijkheden verkennen

Daarnaast worden de mogelijkheden verkend om het ontwerp verder uit te breiden. “Er zijn bepaalde randvoorwaarden waar we aan moeten voldoen om natuurdoelen te behalen, maar daarbinnen zijn meer mogelijkheden.” Die mogelijkheden is het team nu aan het verkennen. “We onderzoeken daarvoor niet alleen hoe we de beek kunnen aanpassen, maar ook wat we kunnen realiseren aan natuur rondom de beek. We kijken waar we nat schraalland kunnen terugbrengen langs de beek. Een moeilijk te realiseren natuurtype, maar het zou heel mooi zijn als we dat weer terugzien rondom de Broekenloop.”

Vervolg

Met deze stappen werkt het projectteam toe naar een besluit van de Bestuurlijke Adviescommissie in juni over het inrichtingsplan en een besluit van waterschap Noorderzijlvest later dit jaar. Het ontwerp omvat namelijk ook maatregelen die bijdragen aan de doelen binnen de Kaderrichtlijn Water (KRW). Het waterschap beoordeelt of het ontwerp voldoende bijdraagt aan deze waterdoelen. Naar verwachting wordt dit besluit genomen in het najaar van 2024. Wanneer het waterschap akkoord gaat met de maatregelen, kunnen we het voorlopig inrichtingsplan afronden. De plannen voor het gebied worden dan ook met de omgeving gedeeld. Aanvullingen vanuit de omgeving nemen we waar mogelijk mee bij het opstellen van een definitief inrichtingsplan.