Werkgroep deelt ideeën over de Broekenloop


De plannen voor de herinrichting van de Broekenloop krijgen steeds meer vorm. “Een goed moment om weer met betrokken partijen samen te komen en met elkaar van gedachten te wisselen”, vertelt projectleider Keesjan Douw. Op donderdag 1 juni besprak de werkgroep de voortgang van het project en de uitwerking van plannen voor vernatting in het beekdal.

Plannen delen en ideeën verzamelen

Vijftien mensen staken de koppen bij elkaar om te praten over de ontwikkelingen. Ieder is zo op zijn eigen manier betrokken bij de herinrichting van de Broekenloop. “We komen samen met onder andere mensen van de gemeente Tynaarlo, het waterschap Noorderzijlvest en boeren met eigen grond in het gebied”, vertelt Keesjan. “Het is belangrijk voor ons om de omgeving actief te betrekken bij de herinrichting van de Broekenloop. In deze werkgroep delen we onze plannen met andere partijen en geven we de mogelijkheid om mee te denken.”

Wat doet het water?

Het gesprek ging dit keer over de vernatting van het gebied. “Eerder hebben we met elkaar al verschillende maatregelen bedacht om langer water vast te kunnen houden in de Broekenloop en daarmee waardevolle natuur te ontwikkelen. Mogelijke maatregelen zijn het versmallen en ondieper maken van de beek. De vraag is alleen wat de effecten van die maatregelen kunnen zijn”, vertelt Keesjan. “Bureau Aveco de Bondt onderzocht dat voor ons.” De onderzoekers brachten in kaart hoe het water binnen het gebied beweegt en wat het water gaat doen als de voorgestelde maatregelen worden uitgevoerd. Die hydrologische modellen presenteerde Aveco de Bondt aan de werkgroep. “De reacties zijn positief”, vertelt Keesjan. “Er is vertrouwen in de modellen en de resultaten spraken aan.”

Meer water vasthouden

Het gesprek over de modellen leverde, zoals bedoeld, ook weer nieuwe ideeën op. “Samen constateerden we, na het zien van de resultaten, dat er wel meer vernatting mag komen in het gebied, zonder dat dit meteen leidt tot negatieve effecten in de omgeving. We bekijken hoe we daarvoor kunnen zorgen en maken een extra ontwerp voor het gebied.” Daarnaast wil Keesjan verder in gesprek over de plannen, zoals met de andere grondeigenaren in het gebied. “We willen een plan maken dat wordt gedragen door de streek, bijvoorbeeld omdat het bij kan dragen aan het beperken van droogteschade van agrarische percelen in de buurt”.