Schetsontwerp beekdal Peizerdiep richting afronding


Het Peizerdiep wordt opnieuw ingericht, om de waterhuishouding, de natuur en recreatieve beleving in Noordwest Drenthe te verbeteren. Op dit moment werken we aan een eerste ontwerp voor het gebied, het schetsontwerp. In dit artikel leest u meer over de voortgang van deze herinrichting.

Kennis over het gebied

De afgelopen maanden zijn verschillende studies uitgevoerd om het Peizerdiep en het omliggende gebied nog beter te leren kennen. Die informatie is nodig om een passend schetsontwerp te maken voor de herinrichting van het Peizerdiep. De studies zijn vooral gericht op het huidig gebruik, de bodemopbouw en de stroming van het grond- en oppervlaktewater. Met deze kennis maken wij een hydrologisch model van het gebied. Aan de hand van dat model verkennen wij hoe de toekomstige situatie voor het Peizerdiep eruit kan zien en wat eventuele aanpassingen voor effect kunnen hebben. Deze kennis gebruiken wij voor het maken van het schetsontwerp. Het schetsontwerp geeft een eerste beeld van een verbeterd beekdalsysteem.

De volgende stap

Na afronding van het schetsontwerp, gaan wij in gesprek met betrokkenen en de omgeving om hen te informeren en aanvullende informatie op te halen. Dit kan nog leiden tot aanpassingen van het ontwerp en uiteindelijk een definitief ontwerp. De verwachting is dat dit eind 2023 zal plaatsvinden. Hierover informeren wij u via de website en onze nieuwsbrief. Direct betrokkenen zullen rechtstreeks door ons worden benaderd.