Nieuws
Het Fochteloërveen, op de grens van Drenthe en Friesland, is een bijzonder gebied met zeldzaam hoogveen. Het hoogveen is droger dan voorheen. Om dit tegen te kunnen gaan, onderzoeken we eerst hoe het systeem in elkaar zit. Daarom is de waterhuishouding boven en onder de grond in kaart gebracht via een zogeheten LESA: landschapsecologische systeemanalyse. In dit artikel nemen we u mee in de voorlopige bevindingen.
Met nieuwe onderzoeken, gesprekken met de omgeving en aanscherpingen van ontwerpen krijgen de plannen voor drie beken in Noordwest-Drenthe steeds meer vorm.
De heer Meijer (akkerbouwer) bezit een bijzonder landgoed van 30 hectare ten westen van Donderen. Het grenst aan een voormalig militair kamp, maakte de ruilverkaveling van de jaren vijftig door en is sinds jaren onderdeel van Natuurnetwerk Nederland. Straks ontstaat op deze plek een mooi kruiden- en faunarijk grasland. “Je moet hiervoor een beetje idealisme hebben”, vertelt Meijer ons.
Grassoorten, kleurrijke bloemen of bijzondere planten: niet elk type natuur groeit overal. Als je goed kijkt naar een gebied, is wel in te schatten welke natuur er tot bloei kan komen. Dat is precies wat Sophie van Rossem deed voor haar afstudeeronderzoek.
De kwaliteit en kwantiteit van water is een zaak van alle Nederlanders: boer of burger, overheid of natuurorganisatie. In Veenhuizen werken waterschap en agrariërs samen aan waterbeheer voor de toekomst in de pilot Blue Transition. We spraken met Marion Meijer van Waterschap Noorderzijlvest over deze pilot in waterbeheer waar iedereen wel bij vaart.
De beken die door Noordwest-Drenthe stromen, vormen een netwerk. De Broekenloop en het Oostervoortsche Diep liggen daarin in het verlengde van elkaar. Een mooie kans om de plannen voor deze twee beken te combineren in een gezamenlijk herinrichtingsplan. Goed nieuws, want aan deze combinatie wordt nu gewerkt.
De gebiedsplannen voor het Peizerdiep worden momenteel verder uitgewerkt van een schetsontwerp naar een voorontwerp (VO). Dankzij de kennis van verschillende gebiedspartners, aandachtpunten vanuit omwonenden van het gebied en aanvullende onderzoeken, worden de plannen steeds concreter.
Aan de rand van Noordwest-Drenthe, onder de rook van Groningen, ligt De Onlanden. Om te weten hoe het staat met de waterkwaliteit en -verbindingen is de watervlugge otter een goede indicatie. Daarover spraken we met Lieselot Smilde, secretaris van Stichting Natuurbelang De Onlanden.
Net als in de rest van Nederland werken we in Drenthe al van oudsher met en tegen het water. Hoe zorgen we ervoor dat het waterbeheer van de toekomst niet nadelig is voor de omgeving? We spraken met Sander Dijkstra, hydroloog bij Prolander, over de toekomst van het Peizerdiep.
Prolander werkt in Noordwest-Drenthe samen met verschillende partners om de natuur te herstellen en te versterken. Eén van die partners is Stichting Het Drentse Landschap. “We willen de Drentse natuur, het landschap en het erfgoed voor iedereen bewaren en zo nodig in kwaliteit verbeteren.”
Nieuwsbrief Noordwest-Drenthe
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Noordwest-Drenthe?