Oostervoortsche Diep
Het Oostervoortsche diep stroomt tussen Norg en Lieveren. De afgelopen jaren heeft dit gebied een meer natuurlijke en toekomstbestendige inrichting gekregen. We hebben gewerkt aan een waterberging en een hoger waterpeil. Zo krijgt het gebied een gezonde waterhuishouding en komt haar natuurlijke vegetatie weer terug.
Op de hoogte blijven?
Het plan
Lange tijd was het Oostervoortsche diep ingericht voor de landbouw. Het waterpeil moest laag blijven en daarvoor werd water uit de beek weggevoerd. Dit leidde tot problemen in het gebied: in natte periodes werd het omliggende land te nat en in droge periodes liep de beek zo goed als leeg.
Het Oostervoortsche diep heeft nu een meer natuurlijke inrichting die het gebied gereed maakt voor de toekomst. Daarvoor werken we op verschillende manieren aan de waterhuishouding in het gebied. Zo zijn kades om het gebied aangelegd en is een speciale stuw (een knijpstuw) aangelegd om water binnen bepaalde gebieden vast te kunnen houden. Op andere plekken zijn de kades juist weggehaald, zodat het water weer de ruimte heeft als dat nodig is. Zo zorgen we voor een goede waterberging en kunnen we wateroverlast beperken. Daarnaast is een gemaal gebouwd en een waterwindmolen geplaatst, om water van lagergelegen gebieden naar hogere niveaus te verplaatsen. Op die manieren brengen we het waterpeil omhoog, zodat natuurlijke vegetatie kan terugkeren.
Waar staan we nu?
Deze werkzaamheden zijn gestart in 2016 en afgerond in 2019. Op dit moment worden er plannen gemaakt voor het deel van het Oostervoortsche Diep waar nog geen werkzaamheden hebben plaatsgevonden. Deze plannen worden samengevoegd met het ontwerp voor de Broekenloop.
Met wie doen we dit?
Prolander werkt in opdracht van Provincie Drenthe en samen met waterschap Noorderzijlvest, Staatsbosbeheer en de gemeente Noordenveld aan een toekomstbestendig Oostervoortsche diep.
Laatst gewijzigd: 12 november 2024