Wat doen we in Noordwest Drenthe?


In Noordwest Drenthe werken we aan het optimaliseren van de waterhuishouding, inrichting van de natuur en recreatiemogelijkheden. In verschillende gebieden zijn in het verleden al herstelwerkzaamheden uitgevoerd, zoals in het Groote Diep en in de Onlanden. Dit jaar gaan we verder met de plannen voor nieuwe deelgebieden. In dit artikel vertellen we waarom we aan het werk zijn in Noordwest Drenthe en wat alle deelprojecten met elkaar gemeen hebben.

De inrichting van de gebieden in Noordwest Drenthe is onderdeel van het provinciale Programma Natuurlijk Platteland. Dit programma is opgezet voor de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) in Drenthe. Het netwerk moet natuurgebieden beter verbinden met elkaar en met het omringende agrarisch gebied. Dit zorgt voor meer biodiversiteit en zorgt dat dieren en planten gemakkelijker kunnen overleven.

Klimaatbestendig landschap

In Drenthe zijn veel beekdalen aangewezen als onderdeel van het NNN. We werken daarom aan plannen om de verschillende deelgebieden opnieuw in te richten, met nieuwe natuur en een natuurlijker systeem waarbij water langer in het gebied wordt vastgehouden. Hiermee geven we niet alleen ruimte aan zeldzame dieren zoals kraanvogels, zeearenden en otters, maar werken we ook aan het klimaatbestendiger maken van het gebied. Zo kunnen de beekdalen in tijden van langdurige regenval functioneren als waterbergingsgebied en zorgen we in Drenthe ook dat Groningen droge voeten houdt. En het langer vasthouden van water heeft een positief effect op natuur en landbouw in tijden van droogte.

Beleven, benutten en beschermen

In de kop van Drenthe zijn al herstelmaatregelen uitgevoerd in verschillende gebieden. Vanaf het Fochteloërveen tot aan de Onlanden wisselen hoogveen, beekdalen en moerasnatuur elkaar af. Water is hier de verbindende factor. Inmiddels zijn we begonnen met de herstelmaatregelen van de ontbrekende schakels. Zo werken we momenteel in de deelgebieden Peizerdiep en Broekenloop heel concreet diverse maatregelen uit om de natuur te versterken.

Voor het beekdal van de Broekenloop en het Peizerdiep is in de zomer van 2021 het globale schetsontwerp opgeleverd. In samenwerking met de betrokken partijen en omwonenden werken we deze plannen verder uit tot een inrichtingsplan met concrete maatregelen. Op basis hiervan kan een aannemer straks aan de slag met de realisatie. Naast de NNN-doelen creëren we ruimte voor water en zorgen we voor recreatiemogelijkheden. Zo beleven, benutten en beschermen we onze prachtige natuur.

Samenwerking

Bij de herinrichting van Noordwest Drenthe zijn verschillende partijen betrokken. In opdracht van de provincie Drenthe werkt uitvoeringsorganisatie Prolander aan de verschillende opgaven. Dit doet zij samen met de gemeenten Noordenveld, Tynaarlo en Assen, Natuurmonumenten, waterschap Noorderzijlvest, Staatsbosbeheer, Stichting het Drentse Landschap en particuliere eigenaren.