In gesprek met onze partners: wat doet het waterschap in Noordwest-Drenthe?


We herstellen en versterken de natuur in Noordwest-Drenthe. En dat doen we samen! Eén van onze partners is waterschap Noorderzijlvest. Wij spraken projectleider Marion Meijer over de rol van het waterschap en de samenwerkingen in het gebied. “Bij gebiedsontwikkeling heb je elkaar nodig. We hebben nu fijne samenwerkingen opgestart en zoeken steeds verder: hoe komen we naar 1 + 1 = 3?”

Water in een veranderend landschap

In Nederland zijn er meerdere waterschappen en elk waterschap is verantwoordelijk voor een andere regio. In Noordwest-Drenthe is dat waterschap Noorderzijlvest. “Als waterschap zorgen we voor waterveiligheid en voor schoon en voldoende water in elk seizoen”, vertelt Marion. “Vanuit die rol werken we ook mee aan een toekomstbestendig landschap in Noordwest Drenthe.” Marion is onder andere projectleider voor de ontwikkelingen binnen het project Kop van Drenthe en de Broekenloop.

Iedereen een eigen expertise

In de Kop van Drenthe werken veel partijen nauw samen aan een gezamenlijke visie voor de toekomst van het Eelder- en Peizerdiepsysteem. “We onderzoeken nu allerlei onderdelen van het gebied, om een goed beeld te krijgen van hoe het gebied functioneert.” Iedereen heeft daarin een eigen expertise. Zo doet het waterschap onderzoek naar het watersysteem, inclusief de ondergrond, doet de provincie onderzoek naar de natuurwaarden in het gebied en kijkt Prolander naar de archeologische, aardkundige en cultuurhistorische waarden. Vanuit de landbouwsector wordt een analyse op de landbouw uitgewerkt met doorkijk naar de toekomst. Naast het waterschap, Prolander, Provincie en landbouworganisaties zijn ook de gemeenten, het waterbedrijf en natuurorganisaties betrokken in deze samenwerking.

Kennis bundelen

“Om de paar weken praten we elkaar bij”, vertelt Marion. De volgende stap is om alle inzichten te bundelen. “De onderzoeken zijn zo goed als afgerond. De komende tijd gaan we de onderzoeken bij elkaar brengen: wat zien we dan? Zo werken we toe naar een zo compleet mogelijk beeld van het gebied en uiteindelijk naar een visie.

Van onderzoek naar plannen

Ook de Broekenloop is gezamenlijk in kaart gebracht. Die resultaten worden nu gebruikt om een passend ontwerp voor het gebied te maken. “In deze fase heeft Prolander het voortouw. Met vragen over water en watersystemen kijken ze dan naar ons. Die samenwerking is heel prettig. Zo kunnen we echt iets doen wat goed is voor het gebied en de omgeving.”