Fochteloërveen op het Veencongres


Het Fochteloërveen is een van de laatste gebieden met hoogveen in West-Europa. Dit unieke natuurgebied mocht dan ook niet ontbreken op het Veencongres in Antwerpen dat in september plaatsvond. Stichting Bargerveen sprak daar over de bijzondere natuur en de onderzoeken die op dit moment worden uitgevoerd.

Bodemonderzoek, herstel en behoud

Het hoogveen is de afgelopen jaren helaas behoorlijk verdroogd. Om dat te herstellen, is het van belang om de waterstand in het gebied te verhogen en schommelingen in de waterstanden te verminderen. Zo kan dit mooie veengebied blijven bestaan. Op dit moment wordt er een landschapsecologische systeemanalyse (LESA) van het Fochteloërveen en haar omgeving gemaakt. Door boringen komen onderzoekers meer te weten over de ondergrond van het gebied. Met die kennis krijgen we meer inzicht in hoe we het veenlandschap kunnen herstellen en versterken.

Tijdens het Veencongres sprak Stichting Bargerveen over deze LESA. Eerder deelden we via onze website meer informatie over deze onderzoeken. Benieuwd hoe dat ook alweer zat? Bekijk het artikel van Nature Today over de onderzoeken in het Fochteloërveen.