Wat kan er groeien bij de Weehorst? Afstudeerder Sophie onderzocht het
Grassoorten, kleurrijke bloemen of bijzondere planten: niet elk type natuur groeit overal. Als je goed kijkt naar een gebied, is wel in te schatten welke natuur er tot bloei kan komen. Dat is precies wat Sophie van Rossem deed. Voor haar afstudeeronderzoek van de bachelor Bos- en Natuurbeheer aan Hogeschool Van Hall Larenstein onderzocht zij welke vegetatie kan groeien bij de Weehorst, een gebied vlak bij het Peizerdiep.
De bodem en begroeiing
“Vegetatie is wat er groeit aan bloemen en planten. Daar zijn verschillende groepjes van plantensoorten te onderscheiden, zoals zeggenvegetaties, blauwgrasland en dotterbloemgraslanden.” Welke groep groeit, hangt af van de omstandigheden in het gebied. Sommige planten groeien beter als de grond droog is en andere als er veel voedingsstoffen in de bodem zitten. “Veranderen de omstandigheden, dan verandert dus ook de vegetatie in een gebied.”
Gebiedsveranderingen
Dat is precies wat er gaat gebeuren in Weehorst. Prolander werkt aan een inrichtingsplan om onder andere de waterhuishouding in en rondom het Peizerdiep te verbeteren en water langer in het gebied vast te kunnen houden. “Ik onderzocht welke natuur goed zou kunnen groeien in de nieuwe omstandigheden”, vertelt Sophie. Daarvoor verdiepte ze zich in de kwaliteit van het water, de manier waarop het water stroomt, de hoogteverschillen in het gebied en de voedselrijkheid van de bodem.
Dertig boringen
Voor dat onderzoek stond Sophie zelf met haar voeten in de Weehorst. “Ik sliep twee nachten op een camping in de buurt. In de ochtend vertrok ik naar de Weehorst en daar was ik de hele dag op onderzoek. Ik deed onder andere grondboringen; ik denk wel bijna dertig. Dat was heel zwaar, want er zit veel potklei in de bodem. Dat is heel dikke, zware klei en dus moeilijk om doorheen te komen met de boor. Op de dag zelf bekeek ik de grond en onderzocht ik de zuurgraad van het water. Ook nam ik monsters van de bodem en het water mee. Die onderzocht ik in het lab op de hogeschool.”
Paradepaardje
Vervolgens keek Sophie welke vegetatie past bij de onderzochte eigenschappen van het gebied. “Vanwege de waterstanden en de voedselrijke bodem, zal vooral voedselrijke beekdalvegetatie goed groeien in de Weehorst. Dat zijn bijvoorbeeld graslanden.” Op sommige plekken zal misschien zelfs blauw grasland verschijnen. “Dat is het paradepaardje van natuurbeheerders. Blauw grasland groeit niet zomaar. Het vraagt om een specifiek waterpeil en de bodem moet niet te zuur zijn.”
Ook de bijbehorende adviezen van Sophie vielen bij Prolander in goede aarde. “Ik adviseerde om delen in het gebied te plaggen. Dan haal je de bovenste laag van de grond weg. Mijn verwachting is dat, als de waterstanden verhogen, het fosfaat in de bodem zou losweken. Door te plaggen haal je dat fosfaat al zo veel mogelijk weg. Dan kunnen er ook voedselarme vegetaties groeien, dat draagt bij aan de biodiversiteit. Prolander onderzoekt nu verder met mijn resultaten of dit in de plannen opgenomen kan worden.”
Eigen handen
Haar onderzoek heeft dus een mooi resultaat en de weg daarnaartoe was voor Sophie zeker de moeite waard. “Ik vond het heel leuk dat ik met mijn eigen data aan de slag kon. Ook denk ik dat het goed werkt als je zelf met je handen in de klei hebt gezeten. Dan weet je veel beter waar je mee bezig bent.” Het kijkje in de keuken bij Prolander mag evenmin worden vergeten. “Ik keek overal mee en heb veel kunnen leren van mijn collega’s. Ik vond het een heel leuke tijd!”
Grondboring in de Weehorst