Bestuurlijke Adviescommissie zorgt voor samenhang en samenwerking in Noordwest-Drenthe


In Noordwest-Drenthe werkt de overheid aan projecten met als doel het herstellen en versterken van de natuur, de biodiversiteit en waterhuishouding. Daarbij zijn verschillende partijen betrokken. Om de samenhang tussen de plannen en de samenwerking tussen de partijen te bevorderen, is een Bestuurlijke Adviescommissie (BAC) ingesteld. Met Henk Kosters, onafhankelijk voorzitter van de commissie, blikken we terug op de eerste bijeenkomst van de BAC. “Er is veel enthousiasme en een sterkte behoefte om te zorgen dat er daadwerkelijk iets gebeurt.”

De BAC adviseert over de uitvoering van het Programma Natuurlijk Platteland. Dit programma is gericht op het herstellen en versterken van de natuur, biodiversiteit en waterhuishouding in het landelijk gebied. Met de instelling van de BAC Noordwest-Drenthe is er één commissie die de voortgang van de gebiedsontwikkeling in Noordwest-Drenthe stuurt en bewaakt, met oog voor de samenhang van de plannen en samenwerking van de betrokken partners.

Gestructureerd en regelmatig overleg

Op donderdag 7 maart kwamen alle leden van de BAC samen in het provinciehuis van Drenthe. In de commissie zitten bestuursleden van provincie Drenthe, waterschap Noorderzijlvest, gemeente Noordenveld, gemeente Tynaarlo, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Waterbedrijf Groningen, Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) Noord en Drents Agrarisch Jongeren Kontakt (DAJK). De secretariële taken van de BAC worden uitgevoerd door Prolander.

“Tussen deze partijen werd onderling al overlegd, maar nog niet over alle projecten met alle partijen bij elkaar. Nu overleggen we gestructureerd en regelmatig”, vertelt Henk. “En dat is nodig, omdat Noordwest-Drenthe een relatief groot gebied is met veel opgaven en projecten. Die moeten we bestuurlijk zo goed mogelijk op elkaar en de omgeving afstemmen.”

Noordwest-Drenthe is geen eiland

Henk benadrukt dat het landelijk gebied niet stopt bij de grenzen van Noordwest-Drenthe. “Neem bijvoorbeeld de Kop van Drenthe. In dat project wordt onderzocht hoe het gebied klimaatbestendig kan worden ingericht. Daarbij speelt het hele watersysteem een rol: van het Fochteloërveen tot aan de Waddenzee.”

Context geschetst

Tijdens de eerste bijeenkomst is veel informatie gedeeld. Wat speelt er allemaal in Noordwest-Drenthe? Hoe werkt de provincie Drenthe samen met partners aan het landelijk gebied? En welke rol wordt van de BAC verwacht? “Nu die context duidelijk is, kunnen we in volgende overleggen aan de slag. We bespreken met elkaar wat in elk project gebeurt en hoe we de samenhang en samenwerking kunnen versterken. Daardoor kunnen we adviseren over plannen op het gebied van landbouw, natuur en water. We geven advies aan het college van Gedeputeerde Staten, maar ook aan de gebiedspartijen.”

Van discussies naar behaalde doelen

Als voorzitter van de BAC heeft Henk een belangrijke rol tijdens de bijeenkomsten. “Ik vind het mijn taak om een goede sfeer te creëren waarin iedereen vrijuit kan spreken. Ik wil graag dat we in alle openheid kunnen discussiëren met respect en begrip voor elkaars belangen. Alleen dan worden we het met elkaar eens over hoe en onder welke voorwaarden we doelen behalen.”

Henk kijkt tevreden terug op de eerste bijeenkomst van de BAC. “Alle bestuurders waren erg enthousiast. Om samen te werken, maar vooral om de schouders eronder te zetten. We richten onze aandacht nu op lopende projecten en projecten die in de startblokken staan.” De volgende bijeenkomst van de BAC vindt plaats in juni.