In gesprek met grondcoördinator Erik Hollander


Drenthe bestaat uit een mozaïek van verschillende landschappen en gronden. Erik Hollander houdt zich bezig met die verdeling van gronden in de deelgebieden Noordwest Drenthe, rondom het Bargerveen en het Oude Diep. Als grondcoördinator bij Prolander zoekt hij naar een passende indeling van het landelijk gebied. Hoe pakt hij dat aan en wat wil hij bereiken in Drenthe? Wij spraken hem over zijn werk.

Indeling van het landelijk gebied

Om te beginnen vertelt Erik waarom die verdeling van de gronden van belang is. “In Nederland werken we aan een netwerk van bestaande en nieuw in te richten natuur, het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Door verschillende natuurgebieden met elkaar te verbinden, creëren we een betere leefomgeving voor planten en dieren en versterken we de natuur.” Ook in Noordwest Drenthe ligt een aantal percelen die kunnen helpen om verschillende gebieden met elkaar te verbinden en zo het netwerk van natuur te maken. “Als grondcoördinator maak ik afspraken met grondeigenaren om deze grond onderdeel te laten worden van het netwerk en zo het netwerk te vergroten en versterken.”

In gesprek over de mogelijkheden

Nadat in kaart is gebracht welke percelen Prolander wil inzetten om het NNN te creëren, gaat Erik in gesprek met de verschillende grondeigenaren. “We gaan met de eigenaren om tafel en bespreken hun wensen. Wat is voor hen belangrijk? Wat willen ze met hun grond en wat juist niet? Zo verkennen we de mogelijkheden om particuliere grond om te zetten naar natuur. In deze gesprekken is ‘nee’ natuurlijk ook een antwoord. Dat maakt het werk soms een behoorlijke puzzel.”

Verkopen, ruilen of zelf beheren

Mocht er een ‘ja’ zijn vanuit de grondeigenaren, dan zijn er verschillende mogelijkheden om een perceel te betrekken bij het natuurnetwerk. Zo kan de grond bijvoorbeeld gekocht worden van de eigenaren. “Dit kan een rechtstreekse aankoop zijn, zodat de grond eigendom wordt van de provincie. Maar we kunnen ook in gesprek over ruilgronden, het liefst zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke eigendom. Daarnaast is het ook mogelijk dat de eigenaar de grond behoudt en zelf aan de slag gaat om natuur te realiseren”. In dat geval kan de eigenaar gebruikmaken van de een subsidie voor particulier natuurbeheer, de SKNL-subsidie.

Win-winsituatie

“Ik vind het belangrijk om goed contact te hebben met grondeigenaren en mij te verdiepen in hun verhaal. Wat is er tot nu toe met de grond gebeurd en wat betekent deze grond voor de eigenaar? Dat helpt om beter te begrijpen wat eigenaren wel en niet willen met hun grond en vooral waarom. Soms is de emotionele waarde van een perceel zo groot, bijvoorbeeld als het van vader op zoon is overgegaan, dat is helemaal niet uit te drukken in geld.” Erik neemt al die facetten mee in de plannen. “Ik zoek altijd naar de win-winsituatie, waarin ik mensen kan bedienen en iets goeds kan doen voor de natuur.”

Meer weten?

“Ik ben altijd bereid om te verkennen wat ik of Prolander kan betekenen”, vertelt Erik. “Niet alleen als iemand grond wil verkopen, maar ook als eigenaren hun grond bijvoorbeeld anders willen inrichten, mogen ze mij altijd bellen.” Dit geldt voor het realiseren van het NNN en eventueel andere opgaven voor het landelijk gebied.

Bent u benieuwd wat Prolander voor u kan betekenen of heeft u een andere vraag? Erik Hollander gaat graag met u in gesprek. Neem daarvoor contact op via e.hollander@prolander.nl.